Paradicsompalánták

2018.03.20 21:49

Ha kezdő kertész vagy, akkor első próbálkozásra a paradicsomot ajánlom Neked palántázásra! Nagy valószínűséggel gyors sikerélményben lesz részed, hiszen ez az a növény, amit az egyik legegyszerűbb dolog szaporítani és különösebb gondozást sem igényel a felnevelés során.

Először is válassz egy számodra szimpatikus, szeretett fajtát: a magboltokban, áruházakban, webshopokban ezer meg ezer féle közül válogathatsz. Amire én oda szoktam figyelni, hogy minőségi, vegyszermentes, szavatossági időn belüli árut vegyek. A fajták sokasága mindig rabul ejt és nem telik el olyan év, hogy ne szökne be néhány újdonság a kertbe. Persze megvannak az örök klasszikusok és a jól bevált példányok is, belőlük már magam szoktam magot fogni szaporításra. Ha nincs kerted, akkor érdemes balkonparadicsomot választanod (ebből is több fajtát kapni már). Ez speciálisan, ládában vagy nagyobb virágcserépben nevelhető, akár egy panelház erkélyén is. Csak a megfelelő gondozást kell megadni számára!

Szóval, ha megvan a mag, akkor nincs is másra szükséged, mint palántaföldre, néhány üres műanyag cserépre vagy tejfölös pohárra és némi vízre. Töltsd meg az edényeket földdel, majd nagyságától függően 2-3 magot tegyél bele kb. 1 cm mélyen. Ha túl mélyre teszed, akkor nem fog kikelni, de azért legyen rajta takarás! Ezután öntözd meg és tedd napos, meleg helyre. Nem árt, ha feliratozod magát az edényt, vagy készítesz valamilyen tűzőt a földbe, hogy később is tudd, melyik cserépben mi van (mert biztos vagyok benne, hogy nem csak egy fajtát veszel).

Már kikelés előtt is, a földet naponta locsolni kell! Én vízpermettel öntözöm a palántáimat, amilyen jól hangzik, olyannyira egyszerű. Egy üres ásványvizes palack kupakjára lyukakat fúrok vastag hústűvel, kezekre vigyázni! - így esőhöz hasonló csapadékutánpótlásban részesülnek. Gyakran használok felforralt és visszahűtött vizet (már amikor eszembe jut este elindítani a vízforralót erre a célra). A földet akkor kell öntözni, ha tapintásra száraznak érezzük, én naponta legalább egyszer adok nekik. A magok viszonylag gyorsan csírázásnak indulnak és kb.egy hét alatt kikelnek. Ilyenkor megnövekszik a napfény szerepe, minél világosabb helyre tudjuk tenni őket, annál jobb. Vigyázzunk azonban a meleggel, mert ennek hatására a palánták könnyen megnyúlhatnak, ami elvékonyodott szárhoz vezet. Amint a kinti hőmérséklet megengedi, tegyük ki őket "erősödni" a nappali órákban egy szélárnyékos, napos helyre. Ilyenkor már szükséges lehet a napi kétszeri öntözés is. 

A paradicsompalántát véglegesen a kertbe kiültetni májustól lehet, mikor már a talajmenti fagyok sem veszélyeztetik. A hidegre ugyanis nagyon érzékeny, a fejlődésben nagyban visszaveszi vagy akár el is pusztítja a növényt.

A paradicsom gondozásáról majd egy későbbi blogban írok, addig is ültessetek!