A név mögött

Giczi-Bella Dominika vagyok,férjemmel és két gyermekünkkel 2011 óta élek Nagybajcson. Győrben nőttem fel, majd számos kitérő (veszprémi tanulmányok, külföldi és budapesti munkahelyek) után jutottam vissza a gyökereimhez, Édesapám szülőfalujába. 
 
A föld szeretetét nagyanyáimtól örököltem. Egyikük maga is hetente hordta portékáját a győri piacra, mindig sokan keresték Manci nénit a friss termékekért. Szombatonként gyakran segítettem neki a piaci árusításban, mértem a burgonyát, kezeltem a kasszát.
Másik nagyanyám egy igazi zöld ujj volt, keze alatt minden növény pompázott. Lánykorában budapesti úri házaknál szolgált, ahol kitanulta a konyhaművészetet. Ezt a tudást aztán továbbadta az édesanyámnak, ő pedig nekem. A tanulási folyamat persze a mai napig tart. A családunkban a férfiaknak is jut hely a konyhában: a férjem megszállottja a halfüstölésnek és a steakeknek, a sógorom pedig a francia konyha mestere. 
 
A gyermekeim kicsik voltak, mikor kiköltöztünk Nagybajcsra. Otthon voltam velük és a gyereknevelés mellett jutott idő saját kiskertet kialakítani a ház mögötti telken. Mindig többet vetettem, mint amennyi a családi asztalnál elfogyott. A felesleget eleinte csak barátoknak, ismerősöknek adtam tovább. Ekkor jelentek meg Magyarországon az első ládaközösségek, sok internetes cikket olvastam a témában, és egyre jobban kezdett érdekelni a lehetőség. Az induláshoz partnert is találtam egy barátom személyében, együtt alakítottuk meg 2015 elején a Kiskapa Kertegyletet. Két élményekkel, tapasztalatokkal teli éven keresztül dolgoztunk együtt. 2016 novembere óta egyedül képviselem és viszem tovább a Kiskapa Kertegylet munkásságát.

Ahol az élet kezdődik

Ismerd meg a kertemet!

 

A megművelt termőföldek a házunk szomszédságában találhatók. Már a nagyanyám is folytatott gazdálkodást ezeken a területeken, gyermekkorom szép emlékei közé tartoznak a krumpliszedések, kukoricafosztások. Nyaranta sokszor órákig feküdtünk a csatorna felett átívelő kishídon, figyelve a békákat, szitakötőket és molnárkákat. Soha nem hittem, hogy egyszer én művelem majd ezt a földet, de az élet tele van meglepetésekkel!
A zöldségeket szabadföldön termelem, vegyszeres növényvédő és permetszerek alkalmazása nélkül. Ez egy vegyeskultúrás gazdaság, amelyben a növények egymást védelmezik a kártevők ellen és segítik a másik növekedését, gyarapodását. A nagyüzemi és monokultúrás gazdálkodással ellentétben itt minden munka kézi erővel zajlik, ennek is köszönhető a minőségi végeredmény.  
Másik fontos tényező, hogy az áru nem napokon keresztül hánykolódik egy teherautó platóján. A kiskapás élelmiszerek mindössze 10 kilométert tesznek meg Nagybajcs és Győr között. Főszezonban a zöldségeket a házhoz szállítás előtt legkésőbb 24 órával szedem le, így azok garantáltan frissen kerülnek a fogyasztóhoz.